سالم ترين روغن برای سرخ كردن باید مقاومت خوبی در برابر حرارت داشته باشد و حداقل بتواند دمای حدود ۱۸۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند. نقطه دود اصطلاحی است که برای این میزان تحمل استفاده می شود. ضمن اینکه روغن های سرخ کردنی سالم پایدار بوده و رنگ روشنی نیز دارند. روغن کنجد، کانولا، ذرت، آفتابگردان، نارگیل، سویا و… نمونه ای از این روغن ها هستند. قیمت روغن زیتون سرخ کردنی، کنجد، ذرت، آفتابگردان و… به دلیل خواص متنوعی که هر یک دارند، متفاوت است؛ از این رو در زمان خرید به جزئیات هر یک از روغن ها بیشتر دقت نمایید.
معیارهای انتخاب بهترین و سالم ترین روغن برای سرخ کردن
حتما هنگام خرید روغن با تنوع زیادی مواجه شده اید که انتخاب را برای شما سخت می کند. از طرفی با توجه به مصرف روزانه روغن ها، نمی توانید تاثیر بسیار زیاد آن ها را روی سلامت خود نادیده بگیرید؛ در نتیجه لازم است معیارهای انتخاب سالم ترین روغن برای سرخ کردن را بشناسید و بر اساس آن ها روغن مناسب خود را خریداری کنید. این معیارها به شرح زیر هستند:
- نقطه دود بالا
- پایداری
- میزان اشباع پایین
- رنگ روشن
- اصالت محصول
نقطه دود بالا
یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در تعیین سالم ترین روغن برای سرخ کردنی میزان نقطه دود است. منظور از نقطه دود دقیقا دمایی است که ترکیبات روغن از یکدیگر تجزیه شده و اکسید می شوند. این حالت می تواند طعم روغن را ترش کرده و حتی مزه مواد غذایی داخل روغن را نیز خراب کند. بهترین روغن سرخ کردنی که می خواهید آن را بخرید؛ حتما باید نقطه دود بالا داشته باشد تا در دمای سرخ کردنی که معمولا ۱۸۰ درجه سانتی گراد است، آسیبی نبیند.
توجه به پایداری برای خرید سالم ترین روغن سرخ کردنی
روغن های سرخ کردنی که حاوی سطح مناسبی از چربی های اشباع هستند، در برابر حرارت مقاومت نسبتا خوبی دارند و اصطلاحا به آن ها روغن های پایدار می گویند. به عبارتی روغن های پایدار در اثر حرارت ترکیباتشان تغییری نمی کند و پیوندهای بین مولکول های خود را حفظ می کنند. با بررسی میزان چربی اشباع داخل روغن می توانید به پایداری آن پی ببرید.
میزان اشباع پایین
علی رغم اینکه روغن سرخ کردنی باید چربی اشباع داشته باشید؛ اما باید بدانید که مصرف بیش از اندازه روغن های اشباع شده برای سلامتی مناسب نیست. در خرید سالم ترین روغن برای سرخ کردنی حتما توجه کنید که چربی های اشباع آن بیش از اندازه نباشند.
رنگ روشن
دقت داشته باشید که روغن سرخ کردنی سالم رنگ روشن و شفافی دارد؛ پس اگر روغنی را دیدید که رنگ تیره ای داشت احتمال مضر بودن آن وجود دارد. ضمن اینکه روغن های سرخ کردنی سالم در اثر حرارت نیز تغییر رنگ نمی دهند و همچنان با رنگ شفاف مشاهده می شوند.
اصالت محصول
بدیهی است که سالم ترین روغن سرخ کردنی را باید با برندی معتبر و به صورت اصل خریداری کنید. مراجعه به فروشگاه های معتبر می تواند این چالش را برای شما برطرف نماید.
معرفی سالم ترین روغن ها برای سرخ کردن
در میان روغن های موجود در بازار بهترین روغن های سرخ کردنی که می توانید با اطمینان از آن ها استفاده نمایید، به شرح زیر هستند:
اسم روغن | نقطه دود | نوع سرخ کردن |
روغن کلزا (کانولا) | 400 درجه فارنهایت یا 200 درجه سانتیگراد | هر نوع سرخ کردنی سطحی تا عمیق |
روغن آفتابگردان | 450 درجه فارنهایت یا 232 درجه سانتیگراد | هر نوع سرخ کردنی سطحی تا عمیق |
روغن ذرت | 450 درجه فارنهایت یا 232 درجه سانتیگراد | سرخ کردن عمیق |
روغن نارگیل | ۸۲ درجه فارنهایت یا ۱۸۰ درجه سانتیگراد | سرخ کردن عمیق |
روغن کنجد | 437 درجه فارنهایت یا 225 درجه سانتیگراد | هر نوع سرخ کردنی سطحی تا عمیق |
روغن پنبه دانه یا دانه کتان | 420 درجه فارنهایت یا 215 درجه سانتیگراد | سرخ کردن عمیق |
روغن بادام زمینی | 450 درجه فارنهایت یا 232 درجه سانتیگراد | سرخ کردن عمیق |
روغن سویا | 450 درجه فارنهایت یا 232 درجه سانتیگراد | سرخ کردن عمیق |
روغن کلزا (کانولا)
از جمله سالم ترین روغن ها برای سرخ کردن غذاها روغن کلزا است. این روغن علاوه بر اینکه نیاز شما را برای سرخ کردن غذا به خوبی برطرف می نماید، مزایایی همچون کمک به رشد مو، کاهش بیماری های قلبی و بروز سکته، کاهش ابتلا به سرطان، کمک به زیبایی و سلامت پوست،کمک به کنترل وزن و… را نیز دارد.
سرخ کردنی بدون پالم بروج – 3000 میلی لیتر
روغن کانولا 3 لیتری بروج
روغن کانولا (بهترین مارک) 810 گرمی + پک 5 عددی
روغن آفتابگردان
پرکاربردترین و در عین حال سالم ترین روغن برای سرخ کردن را می توان روغن آفتابگردان معرفی کرد. طبع این روغن گرم بوده و قیمت مناسبی نیز دارد. این روغن را برای پخت و پز، سرخ کردن سطحی تا عمیق و حتی سالاد می توانید استفاده نمایید.
روغن آفتابگردان پرس سرد 1.8 لیتری بروج
روغن آفتابگردان پرس سرد 1 لیتری
روغن ذرت از جمله سالم ترین روغن برای سرخ کردن غذا
برای سرخ کردن های عمیق خود می توانید از روغن ذرت هم استفاده نمایید. این روغن به نسبت روغن آفتابگردان کمی قیمت بالاتری دارد؛ اما بدون کلسترول بوده و طعم دلپذیری دارد. کاهش مشکلات بینایی، سلامت پوست، افزایش تراکم استخوان ها و… بخشی دیگر از مزایای روغن ذرت است.
روغن نارگیل
در میان روغن های سرخ کردنی دیگر، نقطه دود روغن نارگیل کمتر است؛ اما با این وجود می توانید برای سرخ کردن عمیق تا حداکثر دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد از آن استفاده نمایید. کمک به فرایند کاهش وزن، جلوگیری از بروز بیماری آلزایمر، پایداری بالاتر، تقویت عملکرد مغز و… بخشی از مزایای این روغن هستند.
روغن کنجد، سالم ترین روغن برای سرخ کردن غذا
از جمله بهترین روغن هایی که می توانید برای سرخ کردن غذا استفاده نمایید، روغن کنجد است. این روغن سرشار از ویتامین E و مواد مغذی برای بدن است که خاصیت ضد التهابی نیز دارد. همچنین مزیت آنتی اکسیدانی روغن های کنجد آن را به روغنی مطمئن و مفید برای مصرف تبدیل کرده است.
روغن پنبه دانه یا دانه کتان
اگر دیابت دارید و می خواهید سالم ترین روغن برای سرخ کردن غذا خود را پیدا کنید، روغن دانه کتان یا پنبه دانه پیشنهاد ما به شما است. این روغن سرشار از امگا ۳، فیبر و ترکیبات گیاهی است که خاصیت هایی همچون بهبود دیابت نوع ۲، بهبود سیستم گوارش و هضم غذا، کاهش بیماری های قلبی و درمان سرطان را دارد.
روغن بادام زمینی
مصرف روغن بادام زمینی به عنوان سالم ترین روغن برای سرخ کردن غذا می تواند مزیت های مختلفی برای شما به همراه داشته باشد که مهمترین آن ها پیشگیری از سرطان، بهبود سیستم عصبی، کاهش فشار خون، محافظت از پوست، کاهش سطح کلسترول و… را دارد.
روغن سویا
از روغن سویا می توانید در پخت و پز، سالاد و سرخ کردن استفاده نمایید. این روغن مواد مغذی زیادی دارد که نتیجه مصرف آن می تواند برای شما مزیت هایی همچون تثبیت عملکرد مغز و جلوگیری از آلزایمر، تقویت سیستم ایمنی بدن، حفظ سلامت چشم، تقویت دندان ها و… را به دنبال داشته باشد.
سرخ کردن عمیق یا سطحی
به طور کلی دو نوع سرخ کردن عمیق و یا سطحی داریم. منظور از حالت عمیق استفاده از روغن زیاد با حرارت بالا است؛ در حالی که برای سرخ کردن سطحی یا همان تفت دادن شما مقدار کمی روغن استفاده می کنید و در حرارت پایین مواد غذایی خود را سرخ می نمایید.
مضرات استفاده از روغن های سرخ کردنی ناسالم
استفاده بیش از اندازه روغن های سرخ کردنی در هر صورتی مضر است؛ اما شما می توانید با کمک روغن های سالم این تاثیرات منفی را تا حد قابل توجهی کاهش دهید. در صورتی که روغن مصرفی شما برای سرخ کردن غذا ناسالم و یا نامناسب باشد، آسیب های زیر احتمال رخ دادن دارند:
- افزایش چربی و رسوب در بدن: اولین تاثیر استفاده از روغن سرخ کردنی ناسالم افزایش چربی بدن و رسوب در رگ ها است؛ در نتیجه گرفتگی عروق، احتمال بروز سکته و… را به دنبال خواهد داشت.
- افزایش احتمال ابتلا به سرطان: روغن هایی که مناسب سرخ کردن غذا نیستند و یا سلامت لازم را ندارند، در درجه حرارت بالا ترکیبات آن ها از یک دیگر جدا شده و اکسید می شوند. تجمع رادیکال های آزاد در بدن آسیب به بافت های سلولی و احتمال ابتلا به سرطان را ایجاد می کند.
- مصرف زیاد روغن: در صورت استفاده از روغن سرخ کردنی ناسالم احتمال زیاد ناچار به استفاده از روغن بیشتری خواهید بود. این مسئله خود تهدید دیگری برای سلامتی شما خواهد بود.
- تغییر مزه غذا: روغن هایی که سلامت کافی ندارند یا مناسب استفاده برای سرخ کردن غذا نیستند، می توانند طعم غذای شما را خراب کنند. برای مثال روغن هایی که نقطه دود پایینی دارند، در صورتی که برای سرخ کردن استفاده شوند، احتمال ترش شدن خواهند داشت.
نتیجه گیری؛ سالم ترین روغن برای سرخ کردن
روغن ها در تنوع زیاد برای مصارف مختلف به بازار عرضه می شوند. برخی برای پخت و پز، بعضی برای سالاد و بخشی دیگر برای سرخ کردن استفاده می شوند. سالم ترین روغن برای سرخ کردن روغنی است که نقطه دود بالا، پایداری، رنگ روشن و میزان چربی اشباع پایین داشته باشد. روغن های ذرت، آفتابگردان، کانولا، کنجد، سویا، بادام زمینی، نارگیل و دانه کتان بهترین و سالم ترین روغن های سرخ کردنی محسوب می شوند. با توجه به مضراتی همچون ابتلا به سرطان، احتمال بروز سکته و… که روغن های ناسالم برای بدن دارند، بهتر است برای خرید آن ها دقت بیشتری داشته باشید. انتخاب شما کدام روغن است؟ در بخش نظرات پاسخ دهید.
سوالات متداول
آیا روغن زیتون برای سرخ کردن مناسب است؟
با توجه به نقطه دود پایین این روغن و عدم داشتن تحمل در دمای بالا، توصیه می شود از این روغن برای سرخ کردن استفاده نکنید. در صورت لزوم به استفاده بهتر است از روغن های زیتون مخصوص سرخ کردن که معمولا ترکیبی هستند استفاده نموده و یا به صورت سرخ کردن سطحی آن را به کار بگیرید.
بهترین روغن برای تفت دادن مواد غذایی کداماست؟
روغن های کانولا، آفتابگردان و کنجد بهترین گزینه ها برای تفت دادن مواد غذایی یا همان سرخ کردن سطحی هستند.